Візантійський чинник у контексті європейської політики галицько-волинського князя Романа Мстиславовича - Чугуй, Тарас Олексійович (Дриновський збірник, 2019)
Стаття аналізує дослідження в історіографії питання взаємин галицько-волинського князя Романа з Візантійською імперією, на основі джерельної бази розкриває особливості міждержавних відносин Русі, Візантії та європейських країн наприкінці ХІІ – на початку ХІІІ ст. Розглядаються питання з’ясування обставин укладення другого шлюбу Романа Мстиславовича, різні гіпотези щодо походження великої княгині Романової, зв’язок нового галицько-візантійського політичного союзу з військовими походами князя Романа на половців. Простежуються недостатньо відомі аспекти зовнішньої політики галицько-волинського правителя. Зроблено висновки про роль Романа Мстиславовича у тогочасній політичній системі. Усе це є важливим для правильного розуміння історичного розвитку русько-візантійських відносин