Аспекти от всекидневния живот в старобългарския агиографски цикъл „Сказание за железния кръст“ - Христов, Янко; Хрисімов, Ніколай (Дриновський збірник, 2019)
Агиографският цикъл от разкази-чудеса, известен под названието „Сказание за железния кръст“, е сравнително добре познат в научните среди. Въпреки това, все още не може да се каже, че е проучен напълно като исторически извор. Подобен факт е до голяма степен изненадващ. Дори и бегъл поглед върху фрагментите от текста предоставя възможност за открояване на редица аспекти от всекидневния живот в новопокръстена България. Забелязват се описания на облекло, храни и напитки, а също така и на някои стопански занимания. Наред с това има регистрирани и различни заболявания, причини за здравословни проблеми и методи на лечение. Подобни детайли в старобългарския агиографски цикъл са от съществено значение, особено ако се отчете сравнително ограничения набор сведения за всекидневния живот на популярно равнище в началните етапи от изграждане на т. нар. Slavia Orthodoxa