Археологически данни за Великото преселение на народите от територията на България - Борисов, Борис (Дриновський збірник, 2019)
Анализът на сведенията в писмените извори показва, че федератски селища е имало край Кастра Мартис, Рациария, Алмус, Нове, Марцианопол, крепостта край с. Войвода, в градищата край Габрово и с. Дичин, в Ковачевско кале, Ятрус, крепостите край Хърлец, Големаново и Садовско кале, на хълмовете Царевец и Момина крепост във В. Търново. В тях са намерени известно количество накити и елементи на костюма, които напълно потвърждават сведенията в писмените извори