Підрозділи equites Dalmatae в армії Римської імперії в другій половині III–V ст. - Вус, Олег Володимирович (Дриновський збірник, 2019)
Стаття присвячена історії формування та розвитку мобільного з’єднання римської армії – Далматської кінноти. У другій пол. III–V ст. з’єднання брало активну участь в бойових діях на Балканах та Близькому Сході. На початку IV ст. кіннота Далматів увійшла до складу польової армії Константина I (306–337). Після 378 р. н. е. підрозділи equites Dalmatae розподілили по численних прикордонних гарнізонах, чим значно посилили оборону Балканських провінцій Римської держави.