А. Коменський у сприйнятті Т. Ґ. Масарика - Кравчук, Олександр (Дриновський збірник, 2019)
У статті висвітлено осмислення одним з провідних чеських політиків кінця ХІХ – 30-х рр. ст., першим президентом Чехословаччини (1918–1935 рр.) Т. Ґ. Масариком (1850–1937 рр.) філософських поглядів засновника сучасної педагогіки, філософа і письменника Я. А. Коменського (1592–1670 рр.). У сприйнятті Т. Ґ. Масарика Я. А. Коменський – один з видатних діячів чеської та світової історії, творчі ідеї якого не втратили свого значення у реалізації чеського національного ідеалу – розбудови гуманістичного і демократичного суспільства і були широко використані ним у політичній діяльності та значною мірою реалізовані у незалежній Чехословаччині.