Про караманлійську літературу як джерело знань з біблейської історії та переказів (у зв’язку з питанням про використання гагаузами писемності та мови). - Квилинкова, Елизавета (Дриновський збірник, 2019)
У статті розглядається значимість караманлійської літератури для релігійного розвитку гагаузів. Відзначається, що аж до початку ХХ ст. караманлійська література для гагаузів була чи не єдиною можливістю отримання релігійних знань на відносно зрозумілій для них мові. Підкреслюється, що саме завдяки їй гагаузи досить тривалий час могли підтримувати свою релігійну православну ідентичність. Автор приходить до висновку, що гагаузька національна інтелігенція в особі духівництва, котра опікувалась перекладом релігійної літератури рідною мовою, відштовхувались від караманлійських книг.