Діяльність Благодійного товариства видання загальнокорисних і дешевих книг та книг "для народу" про Вука Караджича (1906 р.) А. Веретельника - Микитенко, Оксана (Дриновський збірник, 2019)
Прикладом інтересу в Україні до Вука Караджича та його діяльності стала видана українською мовою у 1906 р. «Благодійним товариством видання загальнокорисних і дешевих книг» у Санкт-Петербурзі популярна брошура А. Веретельника Оповідання про Вука Караджича. Автор брошури Андрій Веретельник – український етнограф і фольклорист, прозаїк, публіцист і редактор. Метою статті є розглянути це сьогодні вже раритетне видання, котре має значення і як явище „третьої культури“ (М. Толстой) – „простонародної“ літератури, або „народної“ і „для народу“, а також звернутися до постаті її автора, тепер майже невідомого, проте свого часу успішного співробітника НТШ у Львові, кореспондента В.Гнатюка, Ф. Вовка та Ів. Франка.