Політична спадщина Стефана Стамболова у системі освіти Болгарії (1895–1912 рр.) - Миколенко, Дмитро (Дриновський збірник, 2019)
У статті розкриваються елементи політичної спадщини видатного державного діяча С. Стамболова у системі освіти Болгарії наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Серед них – ухвалені в 1887–1894 рр. закони, а також розроблена та запроваджена концепція жорсткого адміністрування і централізованого управління навчальними закладами, яка застосовувалася й після відставки прем’єр-міністра аж до початку Балканських війн. Автор приходить до висновку, що взята за взірець стамболовська розбудова мережі дошкільних закладів, початкових, середніх і спеціальних шкіл визначалася у 1895–1912 рр. не лише прагненнями правлячих політичних сил, а й сприятливою кон’юнктурою. Піднесення економіки на початку ХХ ст. дозволило урядам країни, особливо «стамболовістському» під час другого самостійного перебування при владі Народно-ліберальної партії, збільшити бюджетні витрати на реалізацію значимих програм у галузі освіти.