Знакове середовище імператорських російських університетів XIX – початку ХХ ст. (до питання про когерентність університетської традиції) - Рачков, Євген (Дриновський збірник, 2019)
У статті досліджується процес становлення та еволюції знакового середовища університетів Російської імперії, заснованих на українських землях. Простежується вплив західноєвропейських університетських традицій на конструювання знакового середовища імператорських російських університетів. Університети розглядаються не лише як соціальні інститути, але й як культурні спільноти, важливими умовами існування яких є певні ритуали та пов’язані з ними символи. Зазначається, що серед символів та емблем імператорських російських університетів XIX – початку ХХ ст. переважали ті, які фіксували їх державну приналежність. Разом із тим, виокремлюються періоди розвитку й суто корпоративної символіки.