Памфлет «Болгарські жахи! І східна політика п. Гладстона» та його автор - Саппа, Микола Миколайович; Паніна, Олена Анатоліївна (Дриновський збірник, 2019)
У розвідці розглядається публіцистика одного з опонентів У. Гладстона і супротивника «болгарської агітації» у Британії 1876 р. Станісласа Сент-Клера – аристократа, дипломата і кадрового військового, участника Кримської війни и російсько-турецької війни 1877–1878 років. Визначається також його роль в організації та керівництві Родопським повстанням (Сенклерів бунт) на початку 1878 р., що було придушене російськими окупаційними військами за участі четників Петко-воєводи.