Від старост до національних комітетів (розвиток місцевого самоврядування в Словаччині в ХХ ст.) - Подолець, Ондрей (Дриновський збірник, 2019)
У статті розглядається процес трансформації органів місцевого самоврядування на території Словаччини, яка протягом ХХ ст. перебувала у складі декількох політичних режимів. У складі монархічної Угорщини, ступінь автономності словацького місцевого самоврядування була вище, ніж у демократичній Чехословаччині, влада якої намагалась шляхом урізання прав місцевого самоврядування укріпити нову політичну систему. Проголошена у 1939 р. Словацька Республіка замінила виборні органи самоврядування на призначуваних чиновників. Комуністи, що прийшли до влади 1948 р., створили нову модель місцевого самоврядування за допомогою Національних комітетів трьох рівнів.