Внесок поляків до європейських та євроатлантичних інтеграційних проектів - Машкевич, Маріуш; Біткова, Тетяна (Дриновський збірник, 2019)
Стаття присвячена важливому виміру дискусії, яка точиться навколо питання європейської ідентичності та ролі інтеграційних проектів у сучасному світі. Проект Європейського Союзу, як здається, переживає нині серйозну кризу, котра особливо виразно усвідомлюється в тих країнах, що на разі лише прагнуть стати членами цієї міжнародної організації. Інтеграційний процес не є новим явищем і, поза сумнівами, вимагає постановки сміливих питань. В цій ситуації для того, аби здійснити глибшу рефлексію, варто сягнути до корінь інтеграції. Автор пропонує українському та болгарському читачеві подивитися на це питання з польської перспективи. Він концентрує увагу на двох важливих мислителях і політиках Польщі та аналізує їх внесок до політичної думки сучасної Європи. Один з них – Оскар Галецький – був істориком і викладачем. Другий – Юзеф Ретінгер – політиком, діючим дипломатом та ініціатором багатьох цікавих політичних проектів. Галецький залишив чимало праць, які популяризують центральноєвропейську перспективу в рамках світової історіографії. Зі свого бок, Ретінгер запропонував низку ідей, які втілили у життя отці-засновники Європейського Союзу. Не варто забувати також про те, що саме Ретінгер стояв біля витоків Ради Європи, а згодом брав активну участь у створенні неформальної Більдельберзької групи, “чорна легенда” про яку породила цілу низку нових міфів. Внесок двох вищезгаданих поляків у європейські інтеграційні та євроатлантичні процеси є досить слабо знаним і недооціненим. Запропонований текст дозволяє заглибитися в цю проблематику.