Душата на един народ: Българският национален календар от 1878 година до наши дни - Елдиров, Светлозар (Дриновський збірник, 2019)
Отличителна характеристика на Българския национален календар, разбиран като официална празнично-обредна система, е неговата непостоянност и променливост. В него се различават няколко периода. При управлението на княз Александър (1879–1886 г.) той се заражда и развива под силно руско влияние. Княз Фердинанд насърчава процеса на национализация, започнал със Съединението и Сръбско-българската война през 1885 г. Във военните години 1912–1918 на преден план изпъква бойният празник на Българската армия. В периода между двете световни войни официалните и неофициалните празници носят ярка национална символика и се стремят да изтъкнат приемствеността между възрожденските ценности и националните идеали. След 9 септември 1944 г. Българската комунистическа партия използва всички ресурси на тоталитарната държава, за да изтрие спомена от празничната система на предишната епоха, а официалният календар е подложен на интензивна съветизация. В годините на прехода след 10 ноември 1989 г. започва възстановяване на традиционните празници от периода преди Втората световна война. Въпреки това публичните дебати по въпроса за празниците от Българския национален календар все още продължават.