Как оценява историкът. 85 години от раждането на академик Илчо Димитров - Дроснева, Е. (Дриновський збірник, 2019)
Като да не е истина. Нашият Илчо на 85 години? Че той си отиде на без малко 71, на 11 март 2002 г.?! Не! Не си отиде! С нас е! Но ние му говорим, а той ни е коректив само и единствено от Небето, в което искаме да повярваме. Да! Коректив ни е, наистина, не толкоз чуваем.