Чехословацька опозиція про двостороннi вiдносини ЧССР/ЧСФР i СРСР (1969–1991 рр.) - ЗадорожнюкЕлла Григорiвна (Дриновський збірник, 2019)
На документальному матеріалі, включаючи архівний, викладена траєкторія взаємин ЧССР/ЧСФР та СРСР в оцінках опозиційних «режиму нормалізації» сил, що прийшли до влади після 17 листопада 1989 року. Проаналізована роль їхніх вимог у забезпеченні суверенітету Чехословаччини, відстежена динаміка зміни зовнішньополітичних переваг нової політичної еліти. Позначена неминучість переформатування відносин між двома державами з урахуванням глобальних змін у Європі та перспективи розпаду СРСР, а потім і ЧСФР.