Балканські версії походження Василя Каразіна у вітчизняній історичній літературі (кліометричний аспект) - Вовк, Ольга Ігорівна (Дриновський збірник, 2019)
У статті проаналізовані зафіксовані в історичній літературі точки зору на проблему національної приналежності відомого громадського діяча та просвітника кінця XVIII – першої половини ХІХ ст. Василя Назаровича Каразіна (1773–1842). Для вирішення поставленої мети було використано не лише якісно-змістовні, а й кількісні методи історіографічного аналізу. Зроблено висновки про рівень та причину поширеності та аргументованості основних версій етнічного походження В. Н. Каразіна у працях вітчизняних учених.