Дипломатичні представництва УНР – організатори громадського життя української політичної еміграції у Балканських країнах - Власенко, Валерій Миколайович (Дриновський збірник, 2019)
У статті на основі раніше невідомих архівних документів розглядається питання про роль дипломатичних представництв УНР у балканських країнах у громадському житті української еміграції. Основна увага приділяється діяльності посольств і місій зі створення громадських організацій. Розповідається про заходи Надзвичайної дипломатичної місії УНР у Румунії щодо формування мережі громадських організацій, заходи дипломатичних установ УНР у Болгарії та Королівстві сербів, хорватів і словенців щодо надання допомоги емігрантам. Робиться висновок про те, що найбільш активно у справі створення емігрантських громадських організацій діяла Дипломатична місія УНР у Румунії, найменш активно – Генеральне консульство УНР у КСХС. Це залежало від низки факторів – ставлення влади країн-реципієнтів до української еміграції, ступеня самоорганізації еміграції та діяльності українських дипломатів.