Транскордонне співробітництво в Центральній Європі (на прикладі польсько-словацького єврорегіону «Татри» в 1994-2004 рр.).

  • Тетяна Коваленко кафедра нової та новітньої історії, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-8309-8071
Ключові слова: єврорегіон, Татри, транскордонне співробітництво, пограниччя, інтеграція, Європейський Союз

Анотація

У статті розглядаються основні принципи транскордонного співробітництва на прикладі польсько-словацького єврорегіону «Татри» у 1994–2004 рр. Зазначається, що головними цілями таких транскордонних міжнародних об’єднань є зменшення впливу національних кордонів на користь рівномірного і всебічного розвитку пограниччя. Згуртованість представників територіальних громад, котрі разом працюють над реалізацією соціально важливих проєктів, дозволяє їм краще зрозуміти один одного, позбутися взаємних упереджень і стереотипного сприйняття сусідньої нації. 

Єврорегіон «Татри» існує з 1994 р. та здійснює свою діяльність відповідно до принципів партнерства, взаємоповаги, рівності, добросусідських відносин між мешканцями, узгодженості процесів прийняття рішень. До вступу Республіки Польща і Словацької Республіки до Європейського Союзу діяльність єврорегіону «Татри» мала обмежене фінансування, що дозволяло реалізовувати здебільшого малі проєкти у сфері розвитку інфраструктури, підприємництва, торгівлі, культури, освіти, спорту тощо. Вступ держав до Європейського Союзу 2004 р. надав єврорегіону доступ до нових джерел фінансування та дозволив збільшити масштаби діяльності й розпочати реалізацію амбітніших проєктів.

Польсько-словацьке транскордонне співробітництво прискорило розвиток євроінтеграційних механізмів в обох країнах та стало одним із важливих чинників майбутньої активної участі Польщі та Словаччини в ініціативах Європейського Союзу. Цей позитивний досвід є значущим для України та має використовуватися шляхом розвитку існуючого транскордонного співробітництва з сусідніми країнами-членами ЄС та Молдовою.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2024-02-12
Як цитувати
Коваленко, Т. (2024). Транскордонне співробітництво в Центральній Європі (на прикладі польсько-словацького єврорегіону «Татри» в 1994-2004 рр.). Дриновський збірник, 16. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/drinov/article/view/23193