О функциональном назначении некоторых майданообразных сооружений украинской Лесостепи - Бойко, Ю. Н. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2016)
РезюмеБойко Ю. М. Про функціональне призначення деяких майданоподібних споруд українського ЛісостепуМайдани  — унікальний різновид археологічних пам’яток Східної Європи. Серед них особливе місце займає Розрита Могила (кінець VIII—початок VII  ст. до н. е.), розташована на плато правового берега р. Мерла у 4  км на схід від с. Лихачівка Полтавської обл. серед численних курганів скіфського часу. За даними Б. А. Шрамка, у  1951  р. діаметр насипу цього майдану становив 150  м за максимальної вишини 11  м. На ньому виділялись 5  вершин, розділених виїмками. За планом Розрита Могила подібна до округлих «хенджів» Західної Європи, серед яких найбільш відоме святилище-обсерваторія Стоунхендж. Схожі за призначенням комплекси відкриті і  на сході континенту. Обов’язковим елементом таких споруд були стовпи-маркери для позначення найважливіших напрямків астрономічних спостережень на рівній місцевості.Винятком з правила є Розрита Могила, будівничі якої створили штучний горизонт у формі гігантського хвилястого насипу навколо центральної площадки. Ретроспективне моделювання (програма REDSHIFT) засвідчило, що для спостерігача з центру Майдану першочергове значення мали виємки у насипу, піднесені над істинним горизонтом на вишину 5–6  м. Позначені ними напрямки безпосередньо пов’язані з  важливими астрономічними явищами календарного циклу. За початок року, скоріш за все, приймали зимове сонцестояння. Розрита Могила постає перед нами у  якості грандіозного святилища початку епохи заліза в одному з вузлів сухопутних і водних комунікацій на межах функціональної території Більського городища  — міста Гелон.Солярно-астральний характер комплексу під відкритим небом вказує на шанування місцевим населенням одного з багатьох вмираючих та скресаючих богів стародавнього світу, про що є й інші важливі свідчення писемних та археологічних джерел.Ключові слова: Майдан, Розрита Могила, святилище-обсерваторія, сузір’я, скіфські пам’ятники, Більське городище, акронічний, геліоптичний, космічний. SummaryYu. Boyko. About the Functionality of some ‘Maydan’-like Buildings of Ukrainian Steppes\“Maydans” are unique variety of archaeological sights of Eastern Europe. Among them the special place is occupied by the Rozrita Mogila (end VIII—beginning of the VII c. B.C.), located on the plateau of right bank Merla rv. in a 4 km to the east of vil. Likhachovka of Ppoltava rg. among the numerous burial mounds of Scythian time. According to B.   A. Shramko, in 1951 the diameter of embankment of its area made a 150 m at a maximal height a 11  m. There were 5  tops on it, separated by fluting. According to the plan Rozrita Mogila is similar to rounded “henge” of Western Europe, among which it is most known temple-observatory of Stonehenge. Similar complexes are opened on East of continent. Obligatory element of such buildings were the pillars-markers to indicate the major directions of astronomical observations on plane surface.An exception from a rule is the Rozrita Mogila, the builders of which created artificial horizon in the form of giant wave embankment around a central place. Retrospective simulation showed that for an observer from the center of the Maidan the flutings in the mounds, raised above the true horizon on the height of 5–6 m, were first and foremost. Directions marked by them are strongly related to the important astronomic phenomena of calendar cycle. The winter solstice probably was considered as the beginning of the year. As a result the Rozrita Mogila appears as the grandiose sanctuary of early iron age in one of the units of land and water communications to within the functional area Bilskyi settlement  — the city of Helon.Solar and astral nature of sacral complex under open-skies shows the honoring by the local population of one of many dying and unsealed gods of the ancient world, what other important certificates of writing and archaeological sources are about.