О хронологии горизонта Боромля (датировка фибул группы VII О. Альмгрена в комплексах Центральной и Восточной Европы) - Любичев, М. В. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2016)
РезюмеЛюбичев М. В. Про хронологію горизонту Боромля (датування фібул групи VII О. Альмгрена в  комплексах Центральної та Східної Європи)У статті мова іде про датування пам’яток горизонту Боромля в  Дніпро-Донецькому лісостепу на основі знахідок фібул з  високим приймачем групи VII О. Альмгрена в  небагатьох закритих (поховання могильників Журівка-Ольшанська, Ружичанка) та умовно-закритих комплексах (деякі житла поселень Дем’янів 2, Боромля 2, Букреєвка  2, Рідний Край 3). Там вони знаходились поряд з  фрагментами амфор, кістяними гребінцями. В  якості аналогії приведено матеріал із датування цих фібул в  Центральній Європі. Там комплекси з  ними віднесено до ступенів В2/С1, С1а римського часу. В  Східній Європі вони твердо належать ступеню С1b, початку С2 і  можливо припускати їх існування до кінця ступеня С2, коли пам’ятки горизонту Боромля припиняють своє існування.Ключові слова: фібули з  високим приймачем, горизонт Боромля, пізньоримський час, ступені В2/С1, С1, С2. SummaryM. Liubichev. About chronology of Horizon Boromlia (Fibulaes of VII O. Almgren Group in the complexes of Central and Eeast Europe)The article is devoted to the dating of monuments of horizon Boromlia on the bases of finds of fibulaes with high catch-plate of VII O. Almgren group in Dnepr-Donets forest-steppe, which were found in a few closed (burials of the burial grounds Zhuravka-Olshanskaya, Ruzhichanka) and conditionally-closed complexes (some dwellings of the settlements Dem’yanov 2, Boromlja 2, Bukreevka 2, Rodnoj Kraj 3). There they were together with fragments of amphoras and bone combs. As analogy the material which shows dating of these fibulaes in the Central Europe is given. There complexes with them concern the step B2/C1, C1a of the Roman Period. In the Eastern Europe they belong to the steps C1b, the beginning of С2 and it is possible to assume their existence till the end of the step С2 when the monuments of horizon Boromlia stop their existence.Key words: fibulae with high catch-plate, horizon Boromlia, Late Roman Pperiod, stage В2/С1, C1, C2.