О метательном оружии гарнизона генуэзской крепости Чембало (XIV—XV вв.) - Дьячков, С. В. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2016)
РезюмеД’ячков С. В. Про метальну зброю гарнізону генуезької фортеці Чембало (XIV—XV ст.)У статті розглядаються археологічні дані щодо озброєння гарнізону генуезької фортеці Чембало, яка відігравала важливу роль у володіннях Лігурийської республіки в Криму. Автор підкреслює, що у XIV—XV ст. різноманітна й досконала метальна зброя використовувалася поряд і одночасно із вогнепальною. Він послідовно надає та аналізує данні про ручну метальну зброю (праща, лук, арбалет) та метальну артилерію (баліста, требюше). Автор вважає, що деякі кам’яні та глиняні кулі вагою 10–15 г (діаметр 20–35 мм), що вважалися снарядами для пращі, насправді були кулями для ручної вогнепальної зброї (сарбакан), а мармурові кулі були снарядами для бомбард. Разом з тим, воїни гарнізону використовували й пращі, як стародавній, але ефективний вид зброї.Автор аналізує дані про використання гарнізоном Чембало луків (240 наконечників стріл) та арбалетів (66 болтів). С. В. Д’ячков вважає, що постачання арбалетної зброї гарнізону здійснювалося централізовано. На озброєнні фортеці стояли також балісти — метальні машини, які використовували кам’яні снаряди від 6 до 15 см у діаметрі. Автор відносить до цього виду метальної артилерії 22 ядра, що знайдені під час розкопок захисних об’єктів фортеці. «Важкою» метальною артилерією чембальського гарнізону були машини типу требюше, що призначалися для боротьби із кораблями противника. Головним свідченням про використання цього виду метальної зброї є «арсенал» кам’яних ядер (208 снарядів, вагою від 20 до 104 г), знайдений під час розкопок консульського замку фортеці. Загальна вага арсеналу досягала 7,5 т. Таким чином, гарнізон фортеці Чембало напередодні османського завоювання мав різноманітну метальну зброю, що відповідала вимогам тогочасної воєнної справи.Ключові слова: Генуезька Газарія, Чембало, метальна зброя, арбалет, баліста, требюше. SummaryS. Dyachkov. About the Missile Weapon of cembalo Genoese Fortress Garrison (XIV—XV c.) The article considers the archaeological data of Cembalo Genoese fortress armament, which played an important role in domain of the Liguria republic in the Crimea. The author emphasizes that in XIV—XV centuries various perfect missile weapon was used semultaneously with fire-arm. He gives and analyses successfully the information about hand missile weapon (slim, bow, arbalest) and missile artillery (ballist, trebuchet). The author believes that some stone and clay shells weighting 10–15 gr (20–35 mm in diameter) which considered to be shells for slim, were really shells for hand fire-arm (sarbakan) and marble bullets were shells for bombards. At the some time, the garrison warriors slims as an ancient but effective weapon.The author analyses the data about the usage of bows (240 arrow-heads) and arbalest (66 bolts). Dyachkov S. V. believes that the garrison had centralized war supplies of arbalest weapon.The garrison was armed with ballists — missile machines using stone shells from 6 to 15 cm in diameter. The author attributes 22 shells which were found during the excavations of the fortress defense constructions to this type of missile artillery. Trebuchet type machines the heavy missile artillery of the Cembalo garrison, were intended for fighting with enemy ships. The main evidence of this missile weapon being used is the stone shell arsenal (208 shells which weigh 20–104 kg) found during excavations of the fortress Consular Castle. The total weight of the arsenal reached 7,5 tones. Thus, the Cembalo fortress garrison possessed various missile weapon which met the requirement of the military art of that time before the Osman conqvest.Key words: Genoese Gazaria, Cembalo, missile weapon, arbalest, ballista, trebuchet.