Дослідження В. О. Городцова на території сучасної України - Скирда, В. В.; Скирда, І. М. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2016)
В. О. Городцов зацікавився археологічними пам’ятками, розташованими на території сучасної України, наприкінці ХІХ ст. Його основні дослідження були приурочені до Археологічного з’їзду, що проходив в Україні на початку ХХ ст. В коло інтересів ученого потрапляли археологічні пам’ятники, починаючи з доби середнього палеоліту і закінчуючи періодом українського козацтва. Дослідник приділив значну увагу вивченню археологічних колекцій музеїв України.