“Defensor pacis”: шлях до десакралізації влади - Булдакова, Е. В. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2016)
У статті представлено аналіз відомого трактату Марсилія Падуанського і Жана Жанденського. Мета цього твору полягала у визначенні причин розбратів і воєн, які затьмарювали життя західноєвропейського суспільства першої чверті XIV ст. Представляючи два владних інститути — Церкву і державу, винуватцем смут вчені називали Римську Церкву, яка претендує на здійснення не тільки духовної, але й світської юрисдикції. Ідеї, викладені на сторінках трактату, стали відображенням політичних змін, які були пов’язані з посиленням імперської і королівської влади в західноєвропейських країнах в означений час.Дослідження було проведене на основі англійського перекладу джерела, виконаного Аланом Гевертом.