«Олександр, який не відбувся»: деякі аспекти образа Германіка у Тацита - Смыков, Е. В. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2016)
У статті розглядається зіставлення Олександра Великого і Германіка, яке здійснив Тацит (Tac. Ann., II, 73). Воно, ймовірно, є літературним прийомом, за допомогою якого Тацит не тільки демонструє перевагу римського полководця над Олександром, але і висловлює приховану критику на адресу імператора Тіберія. З погляду Тацита, Германік перевершив би своїми успіхами Олександра, якби мав монархічну владу. В цілому це порівняння демонструє зміщення акцентів у бік монархізму: Тит Лівій показував, як полководці домагалися успіху, незважаючи на те, що не мали монархічної влади, Тацит підкреслює, що відсутність такої влади завадила Германику добитися перемоги і реалізувати свої блискучі якості.