Міжнародне співробітництво у вивченні Доно-Донецького регіону епохи бронзи. (Пам'яті Анатолія Дмитровича Пряхина (23.08.1939-09.06.2018)) - Бровендер, Юрий (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2019)
У статті розглядається творчий в науці шлях видатного російського ученого-археолога доктора історичних наук, професора Анатолія Дмитровича Пряхіна.Особливу увагу приділено українсько-російській співпраці у дослідженні проблем археології Доно-Донецького регіону в епоху бронзи. Багаторічні спільні експедиції на території Луганської області по дослідженню двох поселень Капітанівського археологічного мікрорайону (Капітанове-1, 2) зрубної культурної спільності (1995–1998), комплексу гірничо-металургійних пам’яток Картамиського археологічного мікрорайону (2001-2009), а також щорічні польові семінари, ініціатором яких був Анатолій Дмитрович Пряхін, сприяли визнанню дослідниками простору Доно-Донецького регіону як одного з найважливіших культурно-історичних регіонів східноєвропейського степу і лісостепу доби бронзи.Одним із основних результатів роботи польових досліджень археологів України і Російської Федерації на території східних областей України та південно-західних областей Росії, у т.ч. і у рамках спільної археологічної експедиції, а також роботи польових семінарів, став перехід від переважно географічного принципу виділення регіону (Подоння, Подонців’я) до його осмислення як регіону культурно-історичного.Своєрідною візитною карткою цього регіону, завдяки зусиллям декількох поколінь дослідників, у т.ч. й професора Пряхіна А.Д. стала активно функціонуюча тут в епоху бронзи виробнича діяльність з яскраво вираженою спеціалізацією пам’яток, що базувалися на місцевих рудах Донецького кряжу.З уходом по засвіти Анатолія Дмитровича закінчується великий період дослідження Доно-Донецького регіону доби бронзи, в якому українсько-російська співробітництво в останнє двадцятиріччя відігравало значну роль.