Дослідження археологічної кераміки в період діяльності Всеук- раїнського археологічного комітету - Котенко, Виктория Владимировна (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
У статті розглядаються основні тенденції в дос лідженні давньої кераміки в Україні в період від середини 20-х до першої третини 30-х рр. ХХ ст. У цей час головний науковим органом з організації археологічних розкопок і охорони пам’яток був Всеукраїнський археологічний комітет. Період його діяльності характеризується активізацією розкопок по всій території України.ВУАКом було видано кілька збірників, де були викладені основні результати археологічної діяльності даного періоду. У цих матеріалах міститься інформація також про дослідження давньої кераміки, яка є цінним історичним джерелом у питаннях давніх технологій, культури, економіки та побуту населення різних археологічних культур.Вдалося з’ясувати, що в 20–30-і рр. ХХ cт. в українській археології були закладені методичні основи роботи з масовою керамікою і з окремими глиняними виробами.