Про походження назви «Філіппополь» фракійського міста Пульпу- дева (нині м. Пловдив — Республіка Болгарія) - Тодоров, Иван Михайлов (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Фракійська назва сучасного болгарського міста Пловдив найчастіше пов’язується з назвою Пульпудева — містом фракійців, що мало дуже довгу історію існування. В іс- торичних джерелах назва фракійського поселення Пульпудева засвідчено пізнім римським письменником Йорданом (Iord. Rom. 221; 283). У творах же авторів елліністичної та римської епох місто найчастіше іменується Філіппополь. Цю назву міста зазвичай пов’я- зують з кампанією Філіпа II Македонського у Фракії в 342/341 р. до н. е. Однак існують і інші думки, а саме вважають, що назва Філіппополь може бути пов’язана з військовими експедиціями 183 і 181 рр. до н. е. Філіпа V Македонського або ж з подіями римської епохи, що відносяться до правління «солдатського» імператора Філіпа Араба. Зв’язок між назвою Філіппополь і історичними постатями елліністичної та римської епох не викликає сумнівів. Однак питання про те, ким саме з них була дана ця назва місту, також відомому в транскрибованій формі Пульпудева, дослідники вирішують по-різному. Роз- гляду цих точок зору і присвячена значною мірою дана робота. Крім того, в ній здійсне- но спробу етимологічного аналізу назви фракійського міста Філіппополь.