Елементи одягу давньоруського ремісника-гончара (за матеріалами археологічних досліджень вишгородського гончарного посаду 2013– 2015 рр. - Ивакин, Всеволод Глебович (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Археологічні дослідження стародавнього Вишгорода довели, що з кінця Х — до першої чверті ХІІ ст. у місті функціонував визначний гончарний центр давньоруської держави. Вишгородське керамічне виробництво в основному було спрямоване на імпорт до інших населених пунктів Київської землі, в першу чергу, столиці — Києва. Транспортуванням та торгівельними операціями могли займатися самі ремісники. З участю у торгівлі та обміні пов’язані численні знахідки на території посаду предметів імпорту. Завдяки розкопкам 2013–2015 рр. цей перелік поповнився знахідками деталей ремінної гарнітури поволзького, балтійського та балканського походження, а також іншими елементами одягу, які ще раз підтверджують високий соціальний статус виш- городських ремісників-гончарів.