Металеві казани як один із хроноіндикаторів пам’яток скіфської культури - Ромашко, Александра Владимировна (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Металеві котли відомі в пам'ятниках Північного Причорномор'я протягом досить довгого періоду: починаючи з епохи фінальної бронзи — аж до пізнього середньовіччя. Вони зв'язується дослідниками з різними, в хронологічному і етно-культурному сенсі, групами населення. У даній статті представлена спроба використання металевих котлів для визначення або перевірки «широких» дат функціонування пам'ятника. Так, котли типу А /ІІ/а набувають поширення в V — першій чверті ІV ст. до н. е.; типу А / ІІ / b — VІІ—V cт. до н. е. Перші екземпляри групи В відомі ще в Келермесского пам'ятках (VІІ3VІ ст. до н. е.), Проте найбільшого поширення вони отримують в ІV—III ст. до н. е. Котли групи С представлені двома відділами: з круглим в плані корпусом (типи С/ ІІ / а і С / ІІ / b проіснували з VІІ по ІІІ cт. до н. е.) І елипсовидною корпусом (тип С / І / b — виникає в кінці V cт. до н. е. і тип С / і / а — ІV—III ст. до н. е.).