Про еволюцію кінської вуздечки на півдні Східної Європи в VI ст. до н. е. - Гречко, Денис Сергеевич (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
У статті аналізуються зміни деталей кінського спорядження населення півдня Східної Європи в VI ст. до н. е. Запустіння Північного Причорномор’я в другій-третій чвертях VI ст. до н. е. не було. Зміна типів вуздечки на півдні Східної Європи проходила не стрімко, а відбувалася протягом близько півстоліття в перехідний період (друга- третя чверть VI ст. до н. е.). В цей час співіснували комплекти кінського спорядження ранньоскіфського (тридирчасті та трипетельчасті псалії) і нового типу (ддвудирчасті та двупетельчасті псалії). Поява новацій можна пов'язувати з появою нових груп кочівників імовірно з території Північного Кавказу, які отримали даний імпульсз Центральної Азії.