Конфесійні дискусії серед саксонських теологів у 40–70-х рр. XVI сто- ліття: витоки лютеранської ортодоксії - Кариков, Сергей Анатольевич (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Статтю присвячено проблемі ідейних суперечностей серед євангелічних теологів Саксонії в епоху лютеранської конфесіоналізації. Розглянуто передумови розбіж- ностей між теологами, головні пункти дискусій, шляхи подолання цих протиріч. Охарактеризовано основний зміст «Формули Згоди» 1577 р. і визначено її роль у створенні ортодоксії. Зроблено висновок, що ідейне протистояння гнезіолютеран і філіппістов стало своєрідним «кризою росту» лютеранства. Його подолання ство- рило основу для формування лютеранської ортодоксії.