Детали вооружения из кости и рога из раскопок Мангупа (по материалам 1990–2010 гг.) - Душенко, А. А. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник)
Резюме Душенко А. А. Деталі озброєння з кістки та рогу из раскопок Мангупа (за матеріалами 1990–2010 рр.) Стаття присвячена одній з категорій артефактів з кістки та рогу Мангупа — деталям озброєння. Виділено наступні групи предметів: деталі зброї ближнього бою, метальної зброї та кінської упряжі. До першої категорії віднесено фрагмент гирьки обушка з петлею з металевого дроту. Предмет був знайдений в «переотложеному» стані, датований на підставі аналогій і контексту знахідки серединою IX — початком X ст. До групи метальної зброї віднесені фрагмент кінцевої накладки на складений лук, деталь спускового механізму арбалета, наконечники стріл і кільця для натягування тятиви лука. Деталь механізму арбалета і кільця датовані другою половиною XIV—XV ст. Аналогії наконечникам стріл і накладці лука мають широкий хронологічний діапазон побутування, предмети датовані на підставі контексту їх знахідки. Єдиний предмет третьої категорії, петля підпруги, має аналогії в комплексах Пазирикскої культури IV—III ст. до н. е. і належить до групи знахідок, які потрапили в культурний шар Мангупа до формування на плато поселення. Ключові слова: Крим, середні віки, Мангуп, озброєння, кістка, ріг. A. Dushenko. components of Weapon made of Bone and Horn from Mangup excavations (Based on excavations of 1990–2010) The article is devoted to one of the categories of artifacts made of bone and antler from Mangup — details of weapons. The following groups were marked out: the details of melee weapons, projectile weapons and harness. The first category includes the fragment of bludgeon with a loop of metal wire. The object was found in the “redeposited” state, it is dated to the middle IX — beginning of X century on the basis of analogies and find context. The group of projectile weapons includes the fragment of composite bow inlay, crossbow trigger detail, arrow heads and rings for string stretching. The detail of the crossbow and the rings are dated to the second half of XIV—XV centuries. Analogies for arrowheads and bow inlay have wide chronological range of existence; the objects are dated on the basis of their archaeological contexts. The only item of the third category, the girth loop, is similar to those from pazyryk culture complexes of the IV—III centuries BC and should refer to the group of finds, which had got in Mangup cultural layer before the settlement was formed on the plateau. Key words: Crimea, Middle Ages, Mangup, weapons, bone, antler.