Средневековая плинфа Мангупского городища - Моисеев, Д. А. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник)
Резюме Моісєєв Д. А. Середньовічна плінфа Мангупського городища У статті розглядається один з видів будівельної кераміки — плінфа. Автор зібрав та опублікував колекцію усієї відомої на сьогодні плінфи Мангупського городища. Колекція охоплює хронологічні межі ІХ—XV ст. та походить з різних ділянок досліджень на плато. Публікуються як великі закриті комплекси, так і поодинокі та випадкові знахідки. Плінфа з розкопок Мангупського городища різна за призначенням використування. У публікації є знахідки, які використовувалися у якості будівельного матеріалу у спорудах, збудованих із використанням техніці opus mixtum, і у якості напольної або декоративної фасадної плінфи. Автор пропонує технологічну та морфологічну класифікацію матеріалу. Комплексний аналіз матеріальних рештків (плінфи), запроваджений у статті, допомагає вивчити внутрішньоремеслову спеціфікацію майстрів-керамистів. У статті є нарис історії розвитку використання плінфи, починаючи з будови у VI ст. на плато візантійської фортеці, закінчуючи захопленням міста турками у 1475 р. Ключові слова: Українська плінфа, будівельна кераміка, черепиця, Мангупське городище, матеріальна культура, археологія. Summary D. Moisieiev. Medieval plinth from the Mangup settlement This article is about some type of building ceramic — plinth. Author collected and published collection of plinth of Mangup settlement. This collection consist of the all finds that were known on Mangup settlement. The finds of this collection is dated IX—XV centuries. They were been found on different sites of Mangup plateau and is been from archaeologically closed complexes and from collection of random and single finds. Ancient builders constructed from plinth walls in technology opus mixtum, flours and decorated facades. Author classify plinthite by technological and morphological attributes. He analyze the complex of plinth complexly and as a result he studied specifics of ceramics-production craft. In the article is the essay of history of plinth production from VI century to 1475. Key words: plinth, building ceramic, tile, Mangup settlement, material culture, archeology.