Багате катакомбне поховання з Верхньо-Салтівського IV могильника - Аксёнов, В. С. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2016)
У роботі розглядаються матеріали катакомби № 119, котра була досліджена на Верхньо-Салтівському IV некрополі у 2013 р. У поховальній камері знаходилися рештки жінки 20–25 років та дитини (дівчинки) 4–5 років. Рештки жінки розташовувалися на долівці поховальної камери, тоді як дитина була покладена на шар ґрунту завтовшки 0,25 м, котрий перекривав усю поверхню долівки камери. Жінка та дитина за складом інвентарю, що їх супроводжував, належали до соціальної та майнової верхівки верньосалтівського суспільства. На це в першу чергу вказують два дірхеми, що прикрашали налобну діадему дівчинки, та десять срібних монет, котрі були перетворені у підвіски та входили до складу моніста у жінки. Така кількість арабських монет у одній катакомбі знайдено вперше на могильнику біля с. Верхній Салтів. Склад інвентарю дозволяє датувати поховальний комплекс серединою/другою половиною IX ст.