«Дани» на Русі та у Візантії на початку ХІ ст. - Луговий, О. М. (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2016)
У статті проаналізовано низку свідоцтв, що доводять позитивну кон’юнктуру для переміщення датських вояків до Візантії Східним шляхом на початку ХI ст. Першим свідоцтвом є згадка «данів» у візантійській армії в Італії в другій половині Х ст. Львом Марсійським. Особливо важливою є інформація «Хроніки» Тітмара Мерзебургського про «данів» в Києві під час боротьби за владу між Ярославом та Святополком Володимировичами. Тітмар використовує етнонім «дани» саме для визначення вихідців з Ютландського півострова, а не скандинавів взагалі, як зазвичай стверджується. Тому його згадка про «данів» у 1018 р. підтверджує можливість в цей час мирних відносин між князем Ярославом та Кнутом Великим, королем Данії. «Сага про йомсвікінгів» вказує на можливість перебування на Русі датських загонів після смерті Свейна Вилобородого і без волі його сина Кнута.