Війни на півночі, від Філіпа II до Лісімаха - Делев, Петр (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Досить скупа на інформацію про взаємини між Балканами та Північним Причорномор’ям в античну епоху наративна традиція містить, проте, ряд повідомлень про військові кампанії та конфлікти цього часу. У статті розглядаються декілька військових експедицій, проведених за порівняно короткий проміжок часу — між 339 і 291 рр. до н. е., в напрямку з півдня на північ. Перша з них — проти скіфського царя Атея, відбулася в 339 р. до н. е. під керівництвом Філіпа II. Друга кампанія пройшла під проводом його сина Александра Великого проти трибаллів в 335 р. до н. е. Третя, що відбулася між 332 і 325 рр. до н. е., призвела до катастрофи македонського пол- ководця Зопіріона. Ще дві кампанії, про які повідомляють джерела — це війни Лісімаха проти гетського царя Дроміхета. Наші відомості стосовно всіх п’яти конфліктів неповні й містять багато неясного в хронологічному, географічному та фактологічному аспек- тах. Слід звернути увагу на цілі п’яти згаданих кампаній, які належать до числа про- блем, найбільш активно обговорюваних сучасними істориками. Автор відстоює думку, що не існувало будь-якого систематичного та скоординованого македонського плану експансії на північ. Кожна з військових експедицій, що відбулися між 339 і 191 рр. до н. е., мала свої особливі цілі, була спрямована на різні території, і, ймовірно, всі вони практично не були якимось чином взаємопов’язаними.