Палеоботанічні дослідження на Горналі - Горбаненко, Сергей Анатольевич; Сергеева, Марина Сергеевна (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Стаття присвячена аналізу палеоботанічних матеріалів з розкопок 2012–2013 рр. на Горнальскому городищі (Курська обл., Росія). Досліджено палеоетноботанічні (залишки культурних і бур’янів) і антракологічні залишки (деревне вугілля). Основним результатом палеоетноботанічних досліджень є доказ високого рівня розвитку землеробства жителів городища Горналь. За результатами кластерного і порівняльного аналізів, зернове господарство Горналі в цілому ідентичне такому з інших волинцевсько-роменських пам’яток. Дослідження деревного вугілля з роменських археологічних об’єктів дозволило визначити склад місцевої ділової деревини. Ідентифіковано дуб (Quercus sp.), Клен (Acer sp.), Ясен (Fraxinus sp.), Ільмові (Ulmaceae), тополя / осика (Populus sp.). Представлений аналіз ботанічних залишків з Горнальского городища є важливою складовою для подальших комплексних досліджень біогосподарської діяльності на- селення роменського і давньоруського часу в басейні р. Псел.