Камнемети (типу Trebushet) генуезької фортеці Чембало (XIV— XV ст.) - Дьячков, Сергей Владимирович (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Об’єднана експедиція Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна і Національного заповідника «Херсонес Таврійський» у 2000–2011 рр. проводила дослі- дження оборонних споруд генуезької фортеці Чембало в Балаклаві (Крим, Україна). Під час розкопок ділянки башти № 8 знайдено 208 кам’яних снарядів сферичної форми для великої метальної машини типу требюше. Для виготовлення ядер використовували міс- цевий мармуроподібний вапняк, вапняк, діорит (морський камінь), а також барабани мармурових колон, очевидно, античного або візантійського часу. Переважали снаряди вагою 20–70 кг й діаметром 25–40 см. Загальна вага «арсеналу» перебільшила 7,7 тони. Требюше призначувалася для боротьби із кораблями противника. Матеріали роз- копок показують, що верхній ярус башти № 6 (80 м2) використовували у якості бо- йової площадки для встановлення метальних машин, у тому числі требюше. Ці метальні машини контролювали внутрішню акваторію бухти. Використання требюше для активної оборони фортеці свідчить про високий рівень фортифікації Чембало.