Реконструкція костюму аланських жінок за матеріалами ранньо- середньовічного катакомбного могильника біля с. Верхній Салтів - Аксёнов, Виктор Степанович (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
У роботі надана реконструкція костюму жінок, що мешкали у межах лісостепового варіанту салтово-маяцької культури та належали до аланського етносу. Для реконструк- ції були залучені матеріали чотирьох найбільш репрезентативних за знахідками та за добрим станом збереження поховальних комплексів Верхньо-Салтівського IV катакомб- ного могильника (ВСМ-IV). Для більш певного відтворення костюму верхньосалтівських жінок були долучені матеріали з одягу, що походять з могильників VIII—XI cт. Північ- ного Кавказу, де предмети одягу в наслідок природних умов добре збереглися (Мощева Балка, Нижній Архиз). У вбранні костюму жінок репродукційного віку з катакомб ВСМ- IV присутні різноманітні прикраси, частина яких повинна була захищати від дії потой- бічних/темних сил, тоді як друга частина — була пов’язана зі світлими силами та з ідеєю плодючості. Реконструйоване вбрання костюму кожної з жінок з катакомб ВСМ-IV несе певні індивідуальні риси, що обумовлено, вірогідно, різним віком жінок, різнацією у їх соціальному та майновому становищі, наявністю або відсутністю дітей.