Рештки коня з пам’яток білозерської культури Південної Молдови - Кройтор, Роман Васильевич (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
У статті описані залишки зубів і кісток кінцівок стародавніх домашніх коней різного індивідуального віку з археологічних пам’яток білозерської культури Новоселівка-1 і Оланешть (Південна Молдова). Верхні щокові зуби коней характеризуються відносно довгим і мінливим за формою протоконом. Поодинокі знахідки метакарпальної та мета- тарсальної кісток з Новоселівцi-1 характеризуються порівняно видовженими пропорці- ями, що проявляють близькість із середньостатистичними значеннями стародавніх домашніх коней пізнього бронзового і раннього залізного віків Південно-Східної Європи. Пальцеві фаланги коней з Новоселівуи-1 і Оланешть також характеризуються витонче- ними і видовженими пропорціями, особливо це стосується других передніх пальцевих фаланг з Новоселівки. В цілому кістки посткраніального скелету досліджених коней відповідають найбільш поширеному в Південно-Східній Європі напівтонконогому типу із середнім зростом у холці (144–136 см). Один з коней, що знайдений в Новоселівці-1, несе на верхніх других премолярах специфічний тип зношування, залишений вудилами.