«Знаки Рюриковичів» на виробах давньоруського часу в зібранні НМІУ: походження та значення - Дідух, Леся Миколаївна (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
На сьогоднішній день, в археологічній науці відома значна кількість пам’яток із зображенням знаків, які являють собою різні варіанти тризубів і двозубів. Ці знаки, відомі в літературі як «князівські» або «знаки Рюриковичів», можна побачити на різних виробах давньоруських ремісників. Система двозубих і тризубих знаків мала давні місцеві традиції, але прийшла на Русь від сусідів, ставши символікою правлячої династії Х—ХІІІ ст. З’явившись у князівському середовищі як тамгові знаки, знаки власності, вони поступово переростають у символи політичного престижу.