Скіфські дзеркала з північнокавказьких пам’ятників VII—V cт. до н. е. - Махотрых, Сергей (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Cтаття присвячена аналізу бронзових дзеркал VII—V cт. до н. е. з бортиком по краю і центральною ручкою різних типів, що були виявлені на Північному Кавказі. Основними ареалами їх поширення на цій території є Центральне та Західне Перед- кавказзя. Дзеркала із бортиком і ручкою у вигляді двох стовпчиків, що прикрашені зооморфними фігурками тварин і рідше птахів, відносяться до числа місцевих північнокавказьких різновидів дзеркал із центральною ручкою, що локалізуються, переважно, у Західному Передкавказзі. Основним періодом їх побутування є друга половина VII — початок VI ст. до н. е., тоді як дзеркала із ручкою прикрашеною зображенням многолучевой розетки були поширені наприкінці VII — у першій половині VI ст. до н. е. Північнокавказькі дзеркала із бортиком і центральною руч- кою-петелькою використовувалися не лише в епоху скіфської архаїки, але і у VI— V ст. до н. е.