Периферійні персонажі пекторалі з Товстої Могили - Бабенко, Леонид (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
Серед численних образів пекторалі з Товстої Могили найменшу увагу дослідників привертали персонажі периферійних ділянок композиції — дві пари коників на кінцях нижнього фриза пекторалі, а також фігурки двох пташок, водоплавної та «хижої», які закінчують композицію верхнього фризу. При цьому поза межами уваги дослід- ників опинилася одна категорія прикрас, що дозволяє уточнити функції цих перифе- рійних персонажів. Йдеться про золоті пластини парадних головних уборів, серед рослинних композицій яких наявні зображення коників і пташок. Таке поєднання дозволяє припустити подібний зв’язок периферійних персонажів із рослинним фризом пекторалі. А, відповідно, і їх основну функцію в композиції — у якості медіаторів, що забезпечували зв’язок між верхнім та нижнім фризами.