Про сільські межові знаки перших століть нашої ери з території Нижньої Мезії та Фракії - Мартемьянов, Алексей (Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 2018)
У перших століттях нашої ери села фракійських земель мали чітко визначені, встановлені належним чином границі, про що свідчать знахідки межових знаків, які фіксували ці рубежі. На особливу увагу заслуговують три ідентичні написи, які свідчать про те, що за розпорядженням імператорського легата Фракії Кв. Атрія Клонія, вірогідно, в 211 г. н. э., були встановлені    (IGBR, III/1, № 1455, 1472; V, № 5534). Є підстави вважати, що всі вони знайдені in situ, і це, здавалося б, надає унікальну можливість уявити розміри земельних володінь фракійського села. Проте на межових знаках не вказано, що Бендіпара — це , а площа, яку вони позначали, для одного села надто велика — з південного заходу на північний схід вона простягається більш ніж на 10 км. З урахуванням того, що на цій території ви- явлено археологічні матеріали, в яких бачать сліди поселень римського часу, зафіксовано курганні могильники, В. Дінчев доходить висновку, що Бендіпара була не селом, а комархією — адміністративним об’єднанням кількох сусідніх сіл. У принципі, така гіпотеза видається цілком правомірною, але, на думку автора статті, не виклю- чено, що Бендіпара могла бути маєтком, причому, враховуючи його розміри, найімовірніше — імператорським. У будь-якому випадку, доказовим свідченням існування комархії Бендіпари може стати лише підтвердження цього факту письмо- вими джерелами.