Емерджентність смислотворення в мультимодальному дискурсі (на матеріалі конструювання емоції суму в кінофільмі the Horse Whisperer) - Крисанова, Тетяна (Когніція, комунікація, дискурс, 2022)
Стаття присвячена виявленню функціонально-прагматичних та когнітивно-семіотичних аспектів емерджентного смислотворення в мультимодальному дискурсі. Теоретичну основу дослідження складають теорії концептуальної інтеграції, змішаної класичної спільної уваги, утіленого пізнання та перформативності. У дослідженні визначено, що емерджентне смислотворення є перформативним актом, що ґрунтується на інтерсуб’єктивній взаємодії комунікантів. Ця взаємодія відбувається в певному семіотичному середовищі та закорінена в тілесному досвіді комунікантів. Емерджентний смисл розглянуто як нове утворення, котре має певний рівень складності і не є похідним від значення його конститутивних елементів. Аналіз конструювання емоції суму в художньому кінофільмі уможливив виявлення основних характеристик емерджентного смислотворення: 1) творці кінофільму та глядачі беруть спільну участь у конструюванні смислу та володіють спільною увагою, забезпечуючи інтерсуб’єктивну взаємодію, опосередковану камерою; 2) смислотворення закорінене в тілесному досвіді й утілеснене у фільмі не лише за допомогою невербальних елементів, але й вербальних і кінематографічних семіотичних ресурсів; 3) емерджентний смисл виникає в результаті синергійної інтеграції модусів і семіотичних ресурсів; 4) конфігурації семіотичних ресурсів характерна волатильність комбінацій; 4) емерджентні конструкти можуть бути організовані відповідно до певних правил, утворюючи патерни. Це зумовлює аналіз емерджентного смислотворення у взаємозв’язку матеріально-перцептивного та соціосеміотичного аспектів.