On the seasonal dynamics of groups of short-winged beetles (Staphylinidae, Coleoptera, Insecta) in the forest ecosystems of the Gorgan mountain massif - Lutska, M.P. (The Journal of V.N.Karazin Kharkiv National University. Series «Biology», 2024)
У роботі висвітлюються особливості сезонної активності імаго стафілінід, що трапляються у різних типах лісових екосистем гірського масиву Ґорґан. Територія досліджень охопила три ландшафтно-висотні пояси у межах яких виокремлюються п’ять типів лісових екосистем: криволісся сосни гірської та ліси сосни кедрової європейської (субальпійський пояс), смереково-ялицеві ліси (верхній лісовий пояс), а також мішані (смереково-ялицево-букові) і букові ліси (нижній лісовий пояс). Збір колекційного матеріалу проводився у 2017–2021 роках впродовж всього вегетаційного періоду з використанням пасток Барбера. За час проведення досліджень виявлено представників 76 видів стафілінід, що належать до 13 підродин. Найвищим рівнем видового багатства характеризуються підродини Staphylininae, Tachyporinae, Steninae. Найбільше число видів було зареєстровано у букових лісах (55 видів), а найменше ‒ у лісах сосни гірської (23 види) та сосни кедрової європейської (25 видів). У кожній екосистемі траплялися специфічні види, лише п’ять видів були спільними для всіх аналізованих біоценозів: Atrecus longiceps, Philonthus decorus, Tasqius morsitans compressus, Stenus comma comma, Tachynus rufipes. Аналіз сезонної динаміки коротконадкрилих жуків продемонстрував спільні риси для угруповань у різних типах лісових екосистем. Зокрема, найвищі показники активності комах спостерігаються упродовж червня-липня, а найнижчі – у квітні та жовтні. Винятком є екосистеми сосни гірської та сосни кедрової європейської, у яких Staphylinidae трапляються з другої половини травня до кінця серпня, а окремі види ‒ у першій половині вересня. Упродовж теплого періоду року в угрупованнях стафілінід спостерігають від два-три піки активності. У криволіссі сосни гірської літній пік припадає на другу декаду липня, домінують три види ‒ Eusphalerum primulare, Omalium rugatum i Tasgius morsitans compressus. Осіннє зростання активності характеризується набагато меншим ступенем вираженості та домінуванням Paederus (Poedemorphus) littoralis littoralis та Tachyporus hypnorum. У біогеценозі сосни кедрової європейської угруповання коротконадкрилих жуків формують два літніх піки: перший впродовж І декади липня та другий у ІІ декаді серпня. Впродовж липневого піку домінують Omalium rugatum, Eusphalerum primulare й Oxyporus rufus rufus, а серпневого – Acidota crenata, Atrecus longiceps і Lordithon trinotatus. В угрупованні стафілінід смереково-ялицевих лісів перший пік активності формується влітку, а другий – восени, які розмежовуються між собою відносно рівномірним зниженням активності. Домінантними відповідно є Eusphalerum primulare, Ocypus (Matidus) nitens nitens, Staphylinus caesereus caesereus, та Tasgius (Rayachelia) morsitans compressus, Lordithon lunulatus. Угруповання стафілінід у мішаних лісах формують два піки активності: весняний та літній. Впродовж першого піку найчастіше трапляються Ontholestes tesselatus, Tachyporus chrysomelinus, Anotylus sculptoratus, Philonthus decorus; другого ‒ Tasgius melanarius, Tachyporus chrysomelinus, Philonthus splendens, Philonthus rubripennis. Для угруповань стафілінід у букових лісах також притаманні два яскраво виражені піки активності. Впродовж яких переважають Tasgius bicharicus, Staphylinus caesereus, Staphylnus erythropterus, Tasgius bicharicus, Nudobius lеnthus, Lordithon trinotatus та Abemus chloropterus, Tachyporus chrysomelinus та Lordithon lunupatus.