Розподіл та чисельність галки (Corvus monedula) у гніздовий період на території м. Харкова, Україна

  • О. O. Brezghunova Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-7503-2790
  • O. I. Sinna Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна http://orcid.org/0000-0002-7693-7348
Ключові слова: галка (Corvus monedula), гніздова чисельність

Анотація

Обліки чисельності галки проводили у місті Харкові з квітня до початку червня 2016–2017 рр. Визначали гніздову чисельність у різних типах біотопів. Для цього територія міста була поділена на квадрати 0,25 км² (n = 1354) і у 40 з них проведені обліки (квадрати було обрано випадковим пошуком у програмі QGIS). Обліки проводили у квітні–травні (19 квадратів) та на початку червня (4 квадрати) 2016 року та у квітні–травні (10 квадратів) та на початку червня (7 квадратів) у 2017 році. Кожен з квадратів був віднесений до однієї з категорій, а саме, із переважанням багатоповерхової забудови, приватної забудови, промислової зони, лісової зони, паркової зони, пустирів (незабудованих ділянок). Площі кожного біотопу (у км²) були розраховані за допомогою програми QGIS для 90 % території міста (окрім площ водойм та вулиць). Розрахунки загальної чисельності галки здійснювались шляхом екстраполяції середньої чисельності пар у квадратах на всю площу даного типу біотопу у місті Харкові. Окрім того, проводився пошук та моніторинг усіх великих колоній галок у межах міста. Їхня чисельність враховувалась окремо. Галка віддає перевагу гніздуванню у щілинах старих 3–5-поверхових будинків або у стовпах ЛЕП круглого перетину на ділянках із багатоповерховою забудовою. Середня гніздова чисельність галки на таких ділянках дорівнює 22 пар/км². Щільність населення галки на ділянках із промисловою забудовою становить 15 пар/км², на пустирях та незабудованих ділянках – 1,2 пар/км², тоді як у частинах міста із переважанням одно-двоповерхової (приватної) забудови – 0,7 пар/км². Загалом на території міста гніздиться від 2325 до 2630 пар. Середня щільність галки у місті – 7,5 пар/км². Беручи до уваги, що у деяких країнах Європи спостерігається падіння чисельності виду (хоча в цілому тренд на континенті залишається стабільним), та зважаючи на брак даних щодо чисельності галки у період гніздування у містах Східної України, рекомендуємо використовувати отримані дані для подальшого моніторингу чисельності виду. Дані обліків 2016 року використовувалися для програми «Атлас гніздових птахів Європи-2» (EBBA2) (квадрат 37UCR2).

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

О. O. Brezghunova, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

м. Свободи, 4, Харків, Україна, 61022, olgabresgunova@gmail.com

O. I. Sinna, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

м. Свободи, 4, Харків, Україна, 61022, o.sinna@physgeo.com

Посилання

Banik M.V., Atemasov A.A. (2010). An attempt to assess the vulnerability of breeding birds of Ukraine to climate change. Branta, 13, 9–20. (in Russian)

Bashta A.-T.V. (2003). The general survey of nesting birds of flood-plain forests of Borzshava river valley: preliminary results. Priority of ornithological research. VIII conf. of ornithologists of Western Ukraine. P. 97–99. (in Ukrainian)

Bibby C.J., Burgess N.D., Hill D.A. (1993). Bird census techniques. Academic Press. 3rd printing. 257 p.

BirdLife International. (2020). Species factsheet: Corvus monedula. IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 05/02/2020

Bochenski M., Czechowski P. (2005). Kawka Corvus monedula w Zielonej Gorze: rozmieszczenie i liczebnosc. Ptaki krukowate Polski. Corvids of Poland (ed. L. Jerzak, B.P. Kavanagh, P. Tryjanowski). Poznan: Bogucki Wyd. Nauk. P. 531–539.

Bokotey A.A., Dzyubenko N.V., Gorban I.M. et al. (2010). Breeding avifauna of the Upper Dnister basin. Lviv. 400 p. (in Ukrainian)

Božič L. (2016). Numbers, distribution and nest site characteristics of Jackdaw Corvus monedula in Slovenia and its conservation status. Acrocephalus, 37(170/171), 123–150. https://doi.org/10.1515/acro-2016-0007

Bresgunova О.А. (2009). Organization of Rooks (Corvus frugilegus L.) and Jackdaws’ (C. monedula L.) communal roosts in Kharkiv City, Ukraine. The conference dedicated to the memory of 80 years of prof. А.P. Krapivniy’s birth. Conference’s materials. Kharkiv. P. 21–26. (in Russian)

Cramp S., Perrins C.M. (eds.). (1994). The Birds of the Western Palearctic: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East, and North Africa. Vol. VIII. Crows to Finches. Oxford: Oxford University Press. 956 p.

Czechowski P., Bocheński M., Ciebiera O. (2013). Decline of Jackdaws Corvus monedula in the city of Zielona Góra. Intern. Stud. Sparrows, 37, 32–36. https://doi.org/10.1515/isspar-2015-0023

Gavrin V.F. (1974). Family Corvidae. Birds of Kazahstan (ed. A.F. Kovshar). Vol. V. Alma-Ata. P. 41–120. (in Russian)

Gould R., Wong R., Ryan C. (2020). Introductory Statistics: Exploring the world through data. 3rd ed. Pearson. 800 p.

Gregory R.D., Marchant J.H. (1996). Population trends of Jays, Magpies, Jackdaws and Carrion Crows in the United Kingdom. Bird Study, 43(1), 28–37. https://doi.org/10.1080/00063659609460993

Grosberg J. (2020). Statistics101. vers.5.2. [Computer software]. Retrieved October 17, 2020 from http:// www.statistics101.net/index.htm

Horban I. (2002). Rare and disappearing species of birds of Shatsk National park. Visnyk of L’viv univ. Biology Series, 29, 127–137. (in Ukrainian)

Iljinsky S.V. (2009). The spread and spatial distribution of Jackdaw Corvus monedula settlement in Khmelnytsky during nested period. Selected research works H.S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University. Biology Series, 11, 36–42. (in Ukrainian)

Iljinsky S.V. (2012). The adaptation of corvid birds to urban environment during breeding period. X conf. Birds of Corvidae family in urban and rural landscapes of Northern Eurasia. Yakornaya Shchel. P. 93–98. (in Russian)

Inger R., Gregory R., Duffy J.P. et al. (2014). Common European birds are declining rapidly while less abundant species’ numbers are rising. Ecology Letters, 1–19. https://doi.org/10.1111/ele.12387

Loparev S.O., Yanish Ye.Yu. (2010). The numbers and distribution of Jackdaw (Corvus monedula) in Forest-steppe of Central Ukraine. Corvids of Northern Eurasia: Miscellanea of IX International Research/Practice Conference on Study of Corvids of Northern Eurasia. Ed. V.M. Konstantinov. Omsk. P. 81–84. (in Russian)

Meyrier E., Jenni L., Bötsch Y. et al. (2017). Happy to breed in the city? Urban food resources limit reproductive output in Western Jackdaws. Ecology and Evolution, 7(5), 1363–1374. https://doi.org/10.1002/ece3.2733

Nadtochiy G.S., Ziomenko S.K. (2001). Corvids of Kharkiv City. The actual problems of investigation and protection of birds of Eastern Europe and North Asia. XI ornithological conf. Kazan. P. 461–462. (in Russian)

Novikov G.A., Malchevskiy A.S., Ovchinnikova N.P., Ivanova N.S. (1963). Birds of «The Vorlska forest» (“Les na Vorskle”) and neighborhoods. The problems of ecology and synecology, 8 (Ecology of terrestrial vertebrates), 9–118. (in Russian)

Podobivskyi S.S., Kotiv A.W. (2016). Preliminary information about the species composition and peculiarities of biology reproduction of Ternopil synanthropic passerine birds series (Passeriformes). Scientific Herald of Chernivtsi University. Biology (Biological Systems), 8(2), 246–251. (in Ukrainian)

Repin D.V. (2012). Corvidae species in Orenburg region. X conf. Birds of Corvidae family in urban and rural landscapes of Northern Eurasia. Yakornaya Shchel. P. 211–214. (in Russian)

Salvati L. (2002). Nest site and breeding habitat characteristics in urban Jackdaws Corvus monedula in Rome (Italy). Acta Ornithologica, 37(1), 15–19. https://doi.org/10.3161/068.037.0103

Senik M., Gorban I. (2015). The distribution and biology of the Jackdaw in Ukraine. Jackdaw (Corvus monedula L.) in anthropogenic landscapes of Palearctic region. Moscow-Ivanovo. Publishers “Znak”. P. 106–125. (in Russian)

Senik M., Kasparova S. (2012). The peculiarities of the distribution and numbers’ dynamics of the Jackdaw at winter and spring-summer periods in Lviv City. X conf. Birds of Corvidae family in urban and rural landscapes of Northern Eurasia. Yakornaya Shchel. P. 234–237. (in Russian)

Somov N.N. (1897). Bird fauna of Kharkov government. Kharkiv: Tipographia A. Darre. 689 p. (in Russian)

Tiainen J. (1985). Monitoring bird populations in Finland. Ornis Fennica, 62, 80–89.

Vorisek P., Gregory R.D., van Strien A.J., Mevlina A.G. (2008). Population trends of 48 common terrestrial bird species in Europe: results from the Pan-European Common Bird Monitoring Scheme. Revista Catalana d’Ornitologia, 24, 4–14.

Wild Bird Populations in the UK, 1970 to 2017. (2018). 8th November. Responsible Statistician: Christine Holleran. Department for Environment, food and other affairs. 55 p.

Yanish Ye.Yu. (2012). The habitat preference by corvid birds in forest-steppe Ukraine in breeding period. X conf. Birds of Corvidae family in urban and rural landscapes of Northern Eurasia. Yakornaya Shchel. P. 286–289. (in Russian)

Yanish Ye.Yu. (2015). The dynamics of the breeding density of Jackdaw in forest-steppe of Ukraine. Jackdaw (Corvus monedula L.) in anthropogenic landscapes of Palearctic region. Moscow-Ivanovo. Publishers “Znak”. P. 125–137. (in Russian)

Опубліковано
2020-12-29
Цитовано
Як цитувати
BrezghunovaО. O., & Sinna, O. I. (2020). Розподіл та чисельність галки (Corvus monedula) у гніздовий період на території м. Харкова, Україна. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», 35, 82-88. https://doi.org/10.26565/2075-5457-2020-35-9
Розділ
ЗООЛОГІЯ