Історіографія купецького шлюбу українських губерній Російської імперії кінця XVIII – початку XX ст. в контексті «нової соціальної історії» - Харченко, А. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2015)
У статті аналізуються погляди українських істориків на проблеми історії купецької родини і шлюбу. Особлива увага приділяється визначенню так званої шлюбної поведінки, що дозволить нам всебічно дослідити життя купецької родини Харківської губернії. Зазначається, що всебічне вивчення купецького шлюбу вимагає тісної міждисциплінарної співпраці в галузях історії, філософії, соціології та ін.