Динаміка чисельності та структури населення Харківщини в 1970–1991 рр. - Півень, В. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2015)
Дана стаття присвячена аналізу провідних демографічних характеристик населення Харківщини в 1970–1991 рр. На базі даних Всесоюзних переписів населення та поточної статистики автор досліджує динаміку чисельності мешканців області, природний приріст, міграційну активність, статевовікову структуру населення Харківщини та його розподіл між містом і селом. Аналіз зазначених показників дозволяє розглянути розвиток населення області протягом останнього двадцятиріччя існування СРСР та виявити негативні тенденції в змінах його чисельності і структури, які стали першими проявами кризових явищ в регіоні.