Підприємці та робітники приватного сектору у Харкові в роки непу: суперечливість відносин - Онацький, М. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2015)
В роботі досліджується проблема відносин між підприємцями та працівниками приватних підприємств Харкова в роки непу. Проаналізовано причини досить непростих стосунків між підприємцями та найманими працівниками. Встановлено численні порушення підприємцями норм діючого законодавства про працю, що викликали невдоволення робітників. Висвітлені позитивні сторони діяльності підприємців, їхні намагання створити відносини соціального партнерства на власних виробничих закладах. Визначено роль державних та профспілкових органів Харкова у контролі за дотриманням норм чинного трудового законодавства на приватних підприємствах.